Visit our main site www.danga.biz

Monday, August 18, 2008

ZScreen, het gratis en platformonafhankelijke screen capture en upload gereedschap

ZScreen is een Screen Capture gereedschap ontwikkeld in C# door BrandonZ en gratis beschikbaar onder de GNU General Public License (GPL) Versie 2 licentie.

Met ZScreen kunt u screenshots maken van het volledige scherm, een actief scherm of een selectie van het scherm. Het is zelfs mogelijk om een screenshot te maken van een context menu, wat met sommige Screen Capture gereedschappen niet kan. Wanneer u ZScreen opstart wordt deze automatisch geladen in de system tray en kunt u met de rechtermuisknop het ZScreen context menu oproepen. Via het context menu krijgt u toegang tot een aantal menufuncties waaronder het bekijken van de verschillende instellingen.

Het is niet mogelijk om via het context menu afbeeldingen vast te leggen. ZScreen maakt gebruik van sneltoetsen die u zelf kunt instellen op het moment dat u ZScreen installeert of later door het instellingenscherm te openen vanuit het context menu.

Downloaden en installeren van ZScreen
U kunt het installatieprogramma van ZScreen downloaden van de website code.google.com/p/zscreen. Ga naar de website en selecteer de optie downloads. Selecteer dan de laatste versie van het Setup programma.

Sla het bestand (ZScreenSetup-abcd.exe) op in een folder van uw keuze en ga daarna naar deze folder.

Dubbelklik op het bestand en volg de installatieprocedure.

Na het opstarten van ZScreen wordt het scherm met instellingen geopend waar u alle benodigde instellingen kunt bekijken en aanpassen.

ZScreen Instellingen
Het scherm met instellingen bestaat uit een aantal tabbladen waarmee u het gebruik en functioneren van ZScreen naar uw hand kunt zetten.

Wanneer u onder het tabblad Basis op het ikoon van ZScreen klikt wordt de documentatie geopend. Hier kunt u meer informatie terugvinden over de verschillende instellingen en het gebruik van ZScreen.

Onder het tabblad Basis kunt u de taal van de gebruikersinterface definiëren en de bestemming van de screenshot vastleggen:
- Klembord (Clipboard)
- Bestand (File)
- FTP
- ImageShack

Via het tabblad Bestand Instellingen kunt u aangeven in welke folder afbeeldingen (tijdelijk) opgeslagen moeten worden. Standaard worden alle afbeeldingen in deze folder opgeslagen ongeacht of u deze bewerkt met een tekenprogramma of naar een FTP server upload. In het laatste geval kunt u hier wel aangeven of de afbeelding na het uploaden uit deze folder verwijderd moet worden.

Standaard wordt ZScreen geïnstalleerd met voorgedefinieerde Automatic Naming Conventions en Picture Quality. U kunt de naamgeving en kwaliteit die ZScreen moet gebruiken voor het vastleggen van afbeeldingen aanpassen. Zelf heb ik het bestandsformaat aangepast van PNG naar JPG omdat dit het formaat is dat ik het meest gebruik. Voor de naamgeving kunt u twee conventies instellen: (1) voor het maken van een screenshot van het Actieve Scherm en (2) voor het maken van een Verkleind /Volledig Venster.

Het is eveneens mogelijk om ZScreen zo in te stellen dat u tijdens het maken van een screenshot de naam van het bestand kunt aanpassen. Een instelling die wel handig is omdat de naamgeving van ZScreen vrij cryptisch is, voorbeeld SS-18.08.2008-11.31.10AM.

Voor het weergeven en aanpassen van de afbeelding kan ZScreen gebruik maken van een tekenprogramma. Standaard is het gebruik van een tekenprogramma niet geactiveerd. U kunt zelf instellen welk tekenprogramma u wilt gebruiken of u kunt gewoon MS Paint selecteren. Dit dient u wel te doen alvorens u een afbeelding vastlegd. Ga daarvoor naar het tabblad Image Software Instellingen en selecteer MS Paint of voeg uw tekenprogramma toe.

Maken van screenshots
ZScreen geeft u de mogelijkheid om een deel van het scherm te selecteren, vast te leggen en te publiceren. Publiceren wil zeggen dat u uw screenshot kunt uploaden naar een FTP server, een Image Hosting server (ImageShack) of opslaan als een bestand.

ZScreen maakt gebruik van sneltoetsen voor het vastleggen van screenshots. Deze sneltoetsen kunt u zelf instellen onder het tabblad Sneltoetsen. Ik heb de sneltoetsen als volgt ingesteld zodat deze overeenkomen met de instellingen van MWSnap:
- Actieve scherm: Shift+Control+W, voor het maken van een screenshot van het openstaande actieve venster

- Verkleind screenshot: Shift+Control+A, voor het maken van een screenshot van een geselecteerd deel van een venster

- Volledige scherm: Shift+Control+D, voor het maken van een screenshot van het volledige venster

Conclusies
ZScreen waarschuwt u niet waneer u een screenshot hebt gemaakt. Alleen wanneer u een tekenprogramma hebt gekoppeld aan ZScreen of de optie Prompt for File Name hebt aangezet kunt u zien dat een screenshot wordt vastgelegd. Het onbreken van geluiden is één van de enige beperkingen van ZScreen.

Verder biedt ZScreen alle functies die nodig zijn waaronder sneltoetsen en het tonen van de screenshot. Met een ander tekenprogramma dan MS Paint is het mogelijk om cursors en andere tekens toe te voegen aan de gemaakte screenshot.

De ondersteuning voor sneltoetsen en de mogelijkheid om eveneens screenshots te kunnen maken van context menu's zijn wel de voornaamste redenen waarom ZScreen mij aanspreekt.

Hierna zal ik aangeven welke functionaliteit aanwezig is:
een aantal standaard capture - opname mogelijkheden
- een vaste rechthoek: niet aanwezig
- een vrij te selecteren rechthoek: aanwezig
- een dialoogvenster: aanwezig
- onderdelen van het venster: niet aanwezig
- het volledige openstaande scherm: aanwezig
- het volledige bureaublad: niet aanwezig

- initiëren van screenshot met sneltoetsen: aanwezig

een aantal edit functions - bewerkingsfuncties
- instellen van tekenprogramma: aanwezig

- transformeren (spiegelen, omkeren, links roteren, rechts roteren): afhankelijk van tekenprogramma
- inlijsten: afhankelijk van tekenprogramma
- toevoegen van cursors: afhankelijk van tekenprogramma

extra functionaliteit
- System Tray Launcher: aanwezig
- Automatisch opslaan: aanwezig
- Geluiden bij opname: niet aanwezig
- Undo / Redo: afhankelijk van tekenprogramma
- Herhalen laatste schermopname: niet aanwezig

Tags van Technorati:

Last update: 18-08-2008

No comments:

Post a Comment