Visit our main site www.danga.biz

Saturday, August 16, 2008

JShot, het gratis en platformonafhankelijke screen capture en upload gereedschap

JShot Screen Capture is ontwikkeld in Java door Attila Magyar (Zeroflag) uit Hongarije.

JShot geeft u de mogelijkheid om een deel van het scherm te selecteren, vast te leggen en te publiceren. Publiceren wil zeggen dat u uw screenshot kunt uploaden naar een FTP server, een Image Hosting server (ImageShack) of kunt verzenden naar uw Instant Messaging partner (Skype, MSN). JShot kent echter geen sneltoetsen waardoor het niet mogelijk is om een screenshot te maken van een context menu.

JShot beschikt eveneens over teken- en bewerkingsfunctionaliteit waaronder het aanbrengen van cursors of andere vormen (lijnen, tekst) op uw afbeelding. JShot maakt daarvoor gebruik van het tekenprogramma dat standaard aanwezig is of dat u instelt via het configuratiescherm.

Helaas is er nog geen documentatie of helpfunctie beschikbaar en zult u wat moeten experimenteren om met JShot te leren werken. Echter in een mum van tijd hebt u wel begrepen hoe één en ander werkt. Ik zal hierna een aantal basis functies toelichten.

Downloaden en installeren van JShot
U kunt JShot downloaden van de website JShot.info via het hoofdmenu. Klik op de link Download en in het download scherm selecteer de versie voor uw besturingssysteem (Windows, Linux of ander platform).

Sla het bestand jshotinstall.exe (of jshotinstall.jar voor Linux) op in een folder van uw keuze.

Ga naar de folder waar u het bestand hebt opgeslagen en dubbelklik op het bestand.

Volg de installatieprocedure. Tijdens de installatie moet u de licentie overeenkomst (geen open source licentie) accepteren en aangeven in welke folder u JShot wilt installeren. U kunt tijdens de installatie van JShot eveneens de plugin's voor ImageShack en Skype selecteren.

JShot beschikt momenteel nog niet over een plugin-manager, deze is in ontwikkeling, maar optionele plugin's kunnen wel handmatig worden toegevoegd in een eigen folder onder de directory plugins. Een plugin bestaat uit een .jar-bestand, plugin.xml met daarin de beschrijving en een optionele lib-folder.

Wanneer u JShot voor de eerste maal opstart wordt de configuratie wizard geopend waarin u geadviseerd wordt om uw configuratieinstellingen te controleren en een uploader profiel aan te maken.

In het scherm met configuratieinstellingen kunt ondermeer instellen in welk formaat uw afbeeldingen opgeslagen moet worden en welke look-en-feel u wilt hanteren.

JShot maakt het mogelijk om afbeeldingen te uploaden naar een FTP server, ImageShack, Skype, Twitter, Picasa, Dropbox of Minus. Daarvoor maakt JShot gebruik van een uploader plugins die afzonderlijk geïnstalleerd moeten worden. U kunt zelf een uploader plugin ontwikkelen als deze nog niet beschikbaar is voor uw omgeving.

Maken van screenshots
JShot kunt u op twee manier openen: als applicatie en in de system tray.

Als u de applicatie hebt geopend kan u een screenshot maken van een volledig venster via de toetsen CTRL + E of de Menu Optie Picture > Recapture. Wanneer u JShot hebt geopend in de system tray kunt u de gewenste screenshot maken via het context menu. Klik voor het openen van het context menu met uw rechtermuisknop op het JShot ikoontje in de system tray en selecteer de screenshot die u wilt maken.

JShot biedt u een aantal mogelijke screenshots aan via het context menu:
- het volledige scherm (whole screen)
- actieve schermdelen (widget)
- het openstaande scherm (active window)
- de desktop - bureaublad (desktop)
- de taskbar (taskbar)

- de vijfde mogelijkheid - Wanneer u dubbelklikt op het JShot ikoontje in de system tray kunt u een rechthoekig venster selecteren voor het maken van een screenshot. Er verschijnt op het scherm de melding Drag your mouse to select a portion of the screen.

Conclusies
Na wat experimenteren kan ik voorlopig de volgende conclusies trekken. JShot biedt heel wat voorzieningen voor het aanpassen van uw screenshots. Dit komt met name omdat JShot gebruik maakt van een tekenprogramma dat u zelf kunt instellen. Standaard is MS Paint ingesteld als tekenprogramma maar dit kunt aanpassen aan uw eigen voorkeur. >/p>

JShot sneltoetsen maar u zult deze zelf moeten definiëren onder het context menu > options > hotkeys.

JShot kan op twee manieren geopend kan worden:
- in de system tray
- als afzonderlijke applicatie

Helaas kan in de laatste modus alleen maar een screenshot van een volledig venster gemaakt worden.

Welke functionaliteit is aanwezig:
een aantal standaard capture - opname mogelijkheden
- een vaste rechthoek: niet aanwezig
- een vrij te selecteren rechthoek: aanwezig
- een dialoogvenster: aanwezig
- onderdelen van het venster: niet aanwezig
- het volledige openstaande scherm: aanwezig
- het volledige bureaublad: aanwezig

- initiëren van screenshot met sneltoetsen: niet aanwezig

een aantal edit functions - bewerkingsfuncties
- instellen van tekenprogramma: aanwezig

- transformeren (spiegelen, omkeren, links roteren, rechts roteren): afhankelijk van tekenprogramma
- inlijsten: afhankelijk van tekenprogramma
- toevoegen van cursors: afhankelijk van tekenprogramma

extra functionaliteit
- System Tray Launcher: aanwezig
- Automatisch opslaan: niet aanwezig
- Geluiden bij opname: aanwezig
- Undo / Redo: afhankelijk van tekenprogramma
- Herhalen laatste schermopname: aanwezig

Tags van Technorati:

Last update: 26-11-2011

No comments:

Post a Comment