Visit our main site www.danga.biz

Tuesday, January 29, 2008

Installatie van de ChainBuilder Enterprise Service Bus

ChainBuilder is een Open Source Enterprise Service Bus ontwikkeld door het bedrijf Bostech Corporation. De ChainBuilder ESB bestaat uit een runtime- en ontwikkelomgeving met een grafisch configuratie en ontwerp gereedschap voor Eclipse. De software is vrij beschikbaar onder de Open Source General Public License (GPL) maar eveneens te verkrijgen met een Commerciële licentie.

De ChainBuilder ESB is een Java Business Integration (JBI) compliant oplossing voor gebruik in Service Oriented Architecture (SOA) omgevingen. De oplossing is ontwikkeld voor het realiseren van betrouwbare en snelle Java Business Integratie implementaties en biedt naast XML-functionaliteit de mogelijkheid voor het werken met legacy (non-xml) gegevensformaten.

De ChainBuilider ESB oplossing bestaat uit een verzameling van gereedschappen en componenten gebaseerd op de Java Business Integration (JBI) specificatie. De ChainBuilder ESB kan samenwerken met alle bestaande JBI compatibele containers en componenten. De eerste versie van de ChainBuilder ESB wordt geleverd met Apache ServiceMix 3.0.

De Java Business Integration Specification (JSR 208) is ontwikkeld onder toezicht van de Java Community Process (JCP). De JBI specificatie beschrijft een service-georiënteerde integratiebus en componentenarchitectuur voor SOA. De JBI specificatie definieert een standaard container met een pluggable architectuur waarop andere componenten (service engines en bindings) aangesloten kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk om een uitbreidbare verzameling van onderling verbonden en samenwerkende software componenten samen te stellen. Deze software componenten kunnen op zichzelf weer containers zijn zoals een EJB container.

De JBI specificatie legt vast hoe componenten binnen de JBI container moeten samenwerken en volgt daarin een service-georiënteerde benadering.

Enkele op JBI gebaseerde ESB oplossingen zijn ondermeer:
- Open Enterprise Service Bus (OpenESB)

- Apache ServiceMix

- JBossESB

- Oracle Fusion Middleware

EN de Bostech ChainBuilder ESB. Bostech Corporation is eveneens Community Partner van de Open Source OpenESB oplossing maar biedt daarnaast een compleet Enterprise Integration Platform met EDI / B2B en EAI functies.

De twee belangrijkste features van de ChainBuilder ESB zijn:
- een verzameling grafische gebruikersinterfaces voor het het creëren en onderhouden van JBI artefacts. De voornaamste interfaces zijn de Flow Editor, Message Format Editor en Message Map Editor

- een verzameling JBI componenten en bibliotheken met waardevolle functies voor het realiseren van implementaties waaronder ondersteuning van legacy berichtformaten (X12, CSV), een mapping component, foutafhandeling en de mogelijkheid om scripts te koppelen aan elke component/element.

De ChainBuilder ESB file binding component maakt het werken met non-XML berichten (X12, CSV, fixed en variabele formaten) mogelijk en voorziet in archiveringsfuncties voor het opslaan van berichten wanneer deze zijn verwerkt.

Downloaden van de ChainBuilder IDE + Server
Ga naar de website www.chainforge.net en klik op de link Downloads > Download Now.

Klik nu onderaan onder de kolom Windows Release op de link voor het downloaden van het installatieprogramma voor de IDE + Server.

Installatie van ChainBuilder
Het installatieprogramma komt als een zip-bestand en is ongeveer 305 MB groot. Download het bestand naar een folder op uw harde schijf en pak het daarna uit.

Dubbelklik dan op het installatieprogramma om de installatie van ChainBuilder te starten. Na installatie kunt u de Eclipse ChainBuilder IDE opstarten via Start > Al uw programma’s > ChainBuilder ESB > ChainBuilder ESB IDE.

Wanneer de ChainBuilder ESB IDE is opgestart ga naar het menu Window > Preferences en open de node Java > Compiler. In het compiler scherm stel de waarde van het veld Compiler compliance level in op 6.0 (voor Java 1.6).

Tijdens installatie van Chainbuilder worden volgende omgevingsvariabelen aangemaakt:

Systeem Variabelen:
ANT_HOME = C:\ProgramFiles\cbesb-1.2\apache-ant
CBESB_CLASSPATH = C:\ProgramFiles\cbesb-1.2\config\errordb
CBESB_HOME = C:\ProgramFiles\cbesb-1.2
SERVICEMIX_HOME = C:\ProgramFiles\cbesb-1.2\apache-servicemix

Aan de Path-variabele worden de volgende paden toegevoegd:
C:\ProgramFiles\cbesb-1.2\bin;
C:\ProgramFiles\cbesb-1.2\apache-servicemix\bin;
C:\ProgramFiles\cbesb-1.2\apache-ant\bin;

Gebruikersvariabelen
ANT_HOME = C:\ProgramFiles\cbesb-1.2\apache-ant

Een ChainBuilder ESB project kan meerdere JBI Service Assembly projecten herbergen. Deze Assembly projecten kunnen refereren naar de definitiebestanden in het ESB project waaronder:
- Message Formats
- X12 Formats
- Schema en Transformation definitie bestanden

De structuur van een ESB project bestaat uit de volgende folders:
- bin
- build
- lib
- dist
- src

De structuur van een Service Assembly project bestaat uit de volgende folders:
- bin
- build
- lib
- dist
- src

In de folder src\formats worden de MDL (Message Definition Language) bestanden en XSD schema’s worden opgeslagen.

Om een beeld te krijgen van hoe deze projecten eruit zien kunt u achtereenvolgens een ESB project en een JBI SA project aanmaken via de onderstaande stappen.

Aanmaken van een ESB Project
- Klik met uw rechtermuisknop in de Package Explorer en selecteer de menuoptie New > Other.

- Open de node ChainBuilder ESB-IDE en ChainBuilder ESB Project

- Selecteer de optie New ChainBuilder ESB Project en klik op de knop Next

- Geef uw project de naam ESB en klik op de knop Next om verder te gaan

- Klik op de knop Finish

Aanmaken van een JBI Service Assembly Project
- Klik met uw rechtermuisknop in de Package Explorer en selecteer de menuoptie New > Other.

- Open de node ChainBuilder ESB-IDE en ChainBuilder ESB Project

- Selecteer de optie New JBI Service Assembly Project en klik op de knop Next

- Geef uw project de naam SA en klik op de knop Next

- Klik op de knop Next en vink in het dialoogscherm Setup Reference Relationship with Other project uw ESB Project aan

- Klik op de knop Finish

Na creatie van het ESB en SA project ziet uw scherm er als volgt uit:

Voor meer informatie over het gebruik van de ChainBuilder ESB blijf deze weblog volgen. Ik vertel u binnenkort hoe u de ChainBuilder ESB kunt gebruiken voor transformatie van een HR-XML Invoice-bericht naar een UBL Invoice-bericht.

Tags: electronic data interchange, HR-XML, Enterprise Service Bus, open source

Last update: 26-11-2011

No comments:

Post a Comment