Visit our main site www.danga.biz

Friday, September 15, 2006

Linklog, uw online linkmanager gebaseerd op Open Source

Linklog.nl is een online Linkmanager en op dit moment niet meer dan dat. Het is zeker geen sociaal bookmarking gereedschap. Het enige sociale aan Linklog.nl is de mogelijkheid om links met anderen te delen.

Linklog.nl is een onafhankelijke uitgave van Stillpoint Media, gevestigd op het Oosterdokseiland in het centrum van Amsterdam. Stillpoint Media BV bedenkt, ontwikkelt en exploiteert als internetuitgever nieuwe en creatieve online diensten.

Linklog is een Nederlandse uitvoering van het Open Source project 'Scuttle'. Meer informatie over Scuttle kunt u vinden op de website Scuttle.org. Dit project kunt u ook downloaden van SourceForge.net. Als fervent voorstander van Open Source Software heb ik de functionaliteit van Linklog.nl eens nader onderzocht.

Nadat u zich heeft aangemeld krijgt u de beschikking over een eigen webpagina voor het bewaren en beheren van uw links. In de rechterkolom van de webpagina ziet u vier menuopties: Profiel, Trefwoorden, Abonnementen en Extra.

In het scherm Profiel is uw account en persoonlijke informatie opgeslagen. Hier kunt u de URL naar uw website en een omschrijving vastleggen. Maar dit is ook de plek waar u uw paswoord en emailadres kunt onderhouden.

Als u een nieuwe link toevoegt worden de volgende gegevens gevraagd: Adres (URL), Titel, Omschrijving, Trefwoorden en Type. Zoals andere Linkmanagers biedt LinkLog de mogelijkheid om links te categoriseren of te groeperen door middel van trefwoorden, beter bekend onder de term 'Tags'. Helaas is er geen afzonderlijke functie beschikbaar voor het samenstellen van een lijst met trefwoorden. In het scherm trefwoorden ziet u alleen maar een overzicht van al de trefwoorden die u eerder hebt toegekend.

Uit ervaring weet ik dat het moeilijk is om een lijst met trefwoorden overzichtelijk en eenduidig te houden. Kijk zelf maar eens naar de wolk met trefwoorden, 'TagCloud' genoemd, die u kunt vinden op de startpagina en ontdek het aantal varianten voor eenzelfde categorie. Daarom adviseer ik om zelf een lijst met trefwoorden bij te houden. Zoniet kunt u na verloop van tijd een specifieke link of meerdere links niet meer terugvinden. Mijn motto is 'KISS', keep it simple stupid of anders gezegd gebruik korte, krachtige en betekenisvolle trefwoorden. Op een gegeven moment komt deze functionaliteit wel beschikbaar.

Klein foutje in de uniformiteit, als u één van uw links gaat bewerken ziet u onderaan een Knop "Bookmark verwijderen". Voor mensen die niet bekend zijn met de term 'Bookmark' een onduidelijk knop.

U kunt uzelf abonneren op de RSS feeds van andere Linklog-gebruikers en de nieuwe links die zij toevoegen opvolgen in uw favoriete RSS lezer. Maar u kunt ook een abonnement nemen op de linklog van een andere gebruiker. Deze links verschijnen dan automatisch in het scherm Abonnementen. Een abonnement heeft als bijkomend voordeel dat u later kunt zoeken in de linklogs waarop u geabonneerd bent. Hierdoor is het mogelijk om een verfijning aan te brengen in uw zoekopdracht en dit kan leiden tot het sneller terugvinden van relevante links. Voor een abonnement wordt dan weer de term "watchlist" gebruikt. Het is jammer dat de zoekfunctionaliteit niet voorziet in het zoeken op basis van een trefwoord.

Maar nu vraagt u zich zeker af hoe abonneer ik me op een andere linklog. In alle eerlijkheid dit heeft mij meer dan 30 minuten gekost om daarachter te komen. Ieder andere had het allang opgegeven maar omdat ik mijn ervaring met Linklog.nl met u probeer te delen heb ik doorgezet. Als u een linklog hebt gevonden dan ziet u rechtsonder de link kopiëren staan. Dat is hem dus niet want daarmee voegt u de link toe aan uw eigen links. Naast kopiëren staat de naam van de linklog. Klik hierop dan verschijnt de linklog. De naam ziet u bovenaan in de linkerhoek. In de rechterkolom onder het kopje Actions ziet u de link Voeg toe aan 'watch-list'. Deze moet u hebben.

Verwijderen van uw watch-list, abonnementen is gelukkig eenvoudig. In uw scherm met Abonnementen ziet u rechts de linklogs waarop u geabonneerd bent. Klik erop en in het volgende scherm kunt deze linklog weer verwijderen van uw 'watch-list'. 

In het scherm Extra ziet u hoe u de links op uw eigen website kunnen tonen en waar u uw RSS feeds kunt vinden.

Zoeken op Linklog.nl geeft wel wat problemen en ik heb geen idee waardoor dit veroorzaakt wordt. Ik kwam tijdens het doorlopen van de links onder het trefwoord community de linklog van TechCrunch.com tegen. Vele tellen later wilde ik deze linklog toevoegen aan mijn abonnementen. Zelfs na 5 zoekpogingen kon ik om één of andere duistere reden de linklog van TechCrunch niet terugvinden. Uiteindelijk ben ik maar weer gaan zoeken via trefwoorden. Heel vreemd ik geloof dat het een incident is geweest want later was het probleem verdwenen. 

Aangeboden functionaliteit:

  • Abonneren op links van anderen.
  • RSS Feeds voor het volgen van linkpagina's van anderen.
  • Importeren van links.
  • Een Bookmarklet waarmee snel en eenvoudig links toegevoegd kunnen worden.
  • Javascript voor het tonen van Links op uw eigen website.
  • Exporteren van uw links in XML formaat.

Wat opvalt is dat de voorpagina's van Linklog.nl en TagMos.nl sterk op elkaar lijken, alsook de verdere functionaliteit. Ja hoor u leest hier later nog wel meer over maar Tagmos.nl is eveneens gebaseerd op Scuttle.

Tags van Technorati: ,

Remarks: Linklog.nl is eKUDOS.nl

Last update: 26-11-2006

Saturday, September 9, 2006

Uw dagelijkse dosis nieuws overal en altijd via MyDaily

Het Nederlandse NuSoft, gevestigd in Almere, ontwikkelt oplossingen voor het ondersteunen van uw bedrijfsvoering.

Al de producten van NuSoft zijn overal via Internet te gebruiken. Zo bieden ze met Zen3 CMS een Content Management Systeem waarmee u online alle content van uw website kan beheren. Met het administratiepakket eazyDesk kunt u online factureren, financiële overzichten opvragen en documenten en relaties beheren. eazyDesk kan ook gekoppeld worden aan boekhoudsystemen als Exact of Ridder. Ook uwZorgverlener.nl is van de hand van NuSoft.

Met MyDaily.nl wil NuSoft gebruikers een startpagina aanbieden die ze zelf kunnen samenstellen.

Waarin onderscheidt MyDaily zich van andere startpagina's of persoonlijke plekjes ? NuSoft wil zich met MyDaily richten op de zakelijke markt en zoals zoveel bedrijven hun zijn voorgegaan wordt het Internet als proeftuin gezien. Een wezenlijk verschil met andere aanbieders van soortegelijke diensten is er niet. Allen streven hetzelfde na: een volledige configureerbare persoonlijke pagina met allerlei handige functies, een persoonlijke plekje op het internet.

MyDaily zal hard moeten knokken wil men de achterstand op Google's Gepersonaliseerde Startpagina en Windows Live goedmaken. Beide partijen bieden heel wat meer mogelijkheden zoals het volgen van uw email op uw eigen plekje.

Ik heb zelf een eigen MyDailly pagina, 'DanGa.MyDaily.nl' opgezet om één en ander eens uit te proberen. Het aanmaken van een pagina is vrij simpel. Er wordt gevraagd naar de naam van de pagina, een email adres en een wachtwoord. De naam van de pagina is tevens de titel van uw MyDaily pagina en onderdeel van de URL.

Verder kunt u instellen of de pagina alleen door uzelf bekeken mag worden of door iedereen. Instellingen kunt u vinden wanneer u rechtsboven klikt op de link naar uw email adres. Niet echt logisch want deze link doet eerder iets anders vermoeden.

Onderaan het scherm instellingen vindt u eveneens de mogelijkheid om uit te loggen. Deze optie zou gewoon bovenaan in de menubalk moeten worden opgenomen.

De menuoptie Help heb ik niet gevonden en zal waarschijnlijk nog niet beschikbaar zijn. Toch moet gezegd dat de gebruikersinterface eenduidig en intuïtief is. Gezien de beperkte functionaliteit die beschikbaar is had ik vrij snel mijn weg gevonden.

Tags van Technorati:

Last update: 26-11-2011

Friday, September 8, 2006

Swicki, uw persoonlijke zoekmachine krijgt een Google AdSense tintje

Eurekster Swicki is een LASE, een 'Limited or Local Area Search Engine', die zowel de contextuele als de website gerichte benadering van LASE's ondersteund. Met een Swicki op uw website biedt u uw bezoekers een extra zoekmogelijkheid waarmee u bovendien de zoekresultaten kunt beïnvloeden.

Eurekster Swicki is een bedrijf gevestigd in San Francisco, Californië. Eurekster biedt nu ook de mogelijkheid om uw Google AdSense advertenties op te nemen in de Swicki 'Search Engine Results Page' - simpel gezegd de Zoekresultaten pagina.

Eurekster richt zich met Swicki op 'communities', virtuele gemeenschappen van gelijkgestemden. Virtuele gemeenschappen zijn online ontmoetingsplaatsen waar mensen elkaar opzoeken en informatie uitwisselen. Alles draait om sociale interactie en uitwisseling van waardevolle kennis tussen mensen op het internet. De onderwerpen van en motieven voor een virtuele gemeenschap zijn breed en divers. Virtuele gemeenschappen hebben hun eigen normen en waarden, regels en wetten.

Swicki is een zoekmachine voor het zoeken naar informatie binnen een virtuele gemeenschap. Een kenmerkende eigenschap van Swicki is dat de software op basis van de ingetikte zoekwoorden leert wat de relevante onderwerpen zijn. De meest voorkomende zoektermen worden in een 'BuzzCloud' weergegeven. Een 'BuzzCloud' is een variant op de 'TagCloud' en brengt de grote Buzz onderwerpen in beeld.

Tags zijn trefwoorden die worden gebruikt om iets te beschrijven, te categoriseren. Een 'TagCloud' is een visuele presentatie van een verzameling onderwerpen en begrippen. Vaak worden deze weergegeven als een wolkje met daarin een aantal termen. Daar komt dan ook de naam vandaan. Hoe vaker een term voorkomt, hoe prominenter deze wordt weergegeven in het wolkje. Dit kan door het gebruik van andere kleuren of lettergroottes.

'Buzz' betekent gonzen of geroezemoes en de makers van Swicki suggereren dat een 'BuzzCloud' een weergave is van wat er leeft binnen de gemeenschap. Het is vergelijkbaar met het registreren van thema's welke onderwerp zijn van gesprekken bij het koffieapparaat. Maar hier wordt het zoekgedrag van bezoekers geregistreerd door het bijhouden van de zoektermen.

Met Swicki kan de webmaster de zoekresultaten op zijn website beïnvloeden of sturen. Hij doet dit door het vastleggen van een aantal specifieke websites die bij voorkeur over hetzelfde onderwerp gaan, de website gerichte benadering. De zoekresultaten van deze websites komen bovenaan de lijst te staan. Misschien nog interessanter is de mogelijkheid om zoekresultaten van bepaalde websites niet te tonen of met andere woorden te blokkeren. Hiermee kan de webmaster een vorm van censuur toepassen door de zoekresultaten te filteren.

Verder kan hij ook een aantal sleutelwoorden vastleggen welke toegevoegd worden aan elke zoekopdracht, de contextuele benadering. Tijdens het uitvoeren van een zoekopdracht worden deze sleutelwoorden toegevoegd aan de zoekcriteria.

De techniek achter Swicki.

Net als Rollyo, maakt Swicki gebruik van de Yahoo! Web Search API. Verder is, mij althans, weinig bekend over de technologie die gebruikt wordt.

Plaats een Swicki op uw website.

Wanneer u een Swicki op uw website wilt plaatsen ga dan naar de Swicki website (swicki.eurekster.com) en klik op de link 'Sign Up' in de rechter bovenhoek. Vul de gevraagde gegevens in en volg de aanmeldprocedure. Selecteer daarna de menuoptie SwickiBuilder in de toolbar en start met de kreatie van uw swicki. De SwickiBuilder kent 3 hoofdstappen: Customize, Train en Release. Tijdens elke stap wordt u gevraagd een aantal gegevens vast te leggen of een aantal keuzes te maken. U dient uiteindelijk de volgende blokken te doorlopen en aan te vullen:

  1. Swicki Naam: Allereerst moet u uw swicki een naam geven waarmee anderen hem kunnen vinden in de Swicki directory. De naam van uw swicki is tevens de titel van uw zoekpagina.
  2. Swicki Layout: Selecteer uit de lijst met keuzeopties de layout die het beste past bij uw website. Naast de positie op uw website en de grootte van uw swicki bepaalt u met deze keuze ook of tags uit tekst of uit tekst en beelden bestaan. Om uw keuze te vereenvoudigen ziet u naast de lijst met opties een voorbeeld verschijnen.
  3. Swicki Termen en Sleutelwoorden: In dit blok legt u de trefwoorden en zinnen vast waarmee u denkt de aandacht van uw bezoekers te kunnen trekken. Terwijl u de woorden invoert ziet u deze in uw voorbeeld BuzzCloud verschijnen.
  4. Swicki Design: Een belangrijke stap is het instellen van de design van uw swicki. Belanrijk omdat u graag wil dat de layout aansluit bij deze van uw website. Voor uw swicki betreft dit vooral de kleuren, het lettertype en de lettergrootte. Daarom kunt u kiezen uit een uitgebreide lijst met verschillende kleurencombinaties en lettertypes. Daarnaast kunt u de maximum lettergrootte en de relatieve lettergrootte instellen. De grootte van de letters speelt een grote rol voor de leesbaarheid.
  5. Swicki Zoekbronnen (Standaard Modus): Hier kunt u vastleggen waar de zoekresultaten vandaan gehaald mogen worden. U kunt kiezen voor een 'standard' of 'advanced' modus. Mijn advies is om te starten met de standaard modus. U kunt later nog steeds overstappen naar de geavanceerde modus met behoud van de vastgelegde gegevens. In de standaard modus begint u natuurlijk met het vastleggen van de URL van uw eigen website. Daarmee geeft u aan dat de zoekresultaten van uw website bovenaan de lijst getoond moeten worden. Uw website krijgt daardoor prioriteit boven andere websites. Als u zoekresultaten van andere websites of van het wereld wijde web wil toestaan moet u het blokje 'Web' aanvinken. U kunt daarna de URL's van websites invoeren die relevant zijn voor uw bezoekers. Verder kunt u ook één of twee sleutelwoorden opvoeren die toegevoegd worden aan zoekopdrachten.
  6. Swicki Zoekbronnen (Geavanceerde Modus): In de geavanceerde modus kunt u vijf verschillende bronnen opgeven en over elk van deze bronnen krijgt u meer controle. Zo kunt u van elke bron het aantal zoekresultaten opgeven dat getoond mag worden. Hier kunt ook aangeven van welke bron de afbeeldingen in de BuzzCloud moeten komen.
  7. Swicki Uitgesloten Websites: In dit blok kunt u aangeven welke websites uitgesloten moeten worden voor zoekopdrachten en of 'adult-related' resultaten toegestaan zijn. In dat laatste geval moet u aan informatie denken die alleen bestemd is voor volwassenen.
  8. Swicki Beschrijving: Hier kunt u beschrijven op welke onderwerpen uw swicki zich richt. Dit maakt het makkelijker voor anderen om uw swicki terug te vinden in de Swicki directory. Verder moet u uw naam opgeven. Daarmee geeft u aan wie de eigenaar is van de swicki. Dat mag ook een nickname zijn welke u wilt gebruiken.  Rest nog het toewijzen van categoriën aan uw swicki.

U bent klaar! Ga nu naar de laatste stap 'Release' of 'Get Code' en Kopieer de HTML code naar uw website. Hierna ziet u de BuzzCloud verschijnen op uw website en kunt u zelf een aantal zoekopdrachten uitvoeren. Daarmee krijgt u een beeld van hoe uw swicki werkt.

Ik zal u in de toekomst verder op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen op het Swicki front. Voor de geïnteresseerden licht ik hierna nog een aantal interessante opties van Swicki toe, onder meer hoe u met uw swicki geld kunt verdienen.

Swicki WordPress Widget.

Een andere interessante toevoeging van de makers van Swicki is de 'Swicki WordPress Widget'. Beschikbaar sinds mei 2006 is het nu mogelijk om de 'Swicki widget' toe te voegen aan uw WordPress blog. Dat geldt natuurlijk alleen als u uw eigen WordPress host. Het enige wat u moet doen is de 'Swicki WordPress Widget' downloaden en installeren in de 'wp-content/plugins/widgets' folder van uw WordPress installatie.

Swicki Advertentie Programma.

Met Swicki kunt u sinds kort (augustus 2006) ook geld verdienen. Als u zich wil aanmelden klik dan op de menuoptie Advertising Programs in de toolbar. Selecteer daarna de groene button 'Start Now' onder 'For Publishers'. Daarna moet u aangeven welke type advertenties u wil tonen op uw swicki.

Er is keuze uit 3 advertentie units met elk zijn karakteristieken. Voor elk van deze units kan u een advertentieprogramma selecteren. Momenteel zijn programma's van Google AdSense en Chitika beschikbaar maar u kunt ook een advertentieprogramma voorstellen. De volgende 3 units zijn beschikbaar:

  • Sponsored results & keyword-driven ad programs
  • Small rectangular unit (200px x 200px)
  • Tall skyscraper unit (200px x 600px)

Adverteerders kunnen met het 'Preferred Placement' programma adverteren op uw swicki. De adverteerder geeft de URL op naar zijn website en Swicki zorgt ervoor dat de meest relevante publicaties bovenaan in de lijst met zoekresultaten getoond worden.

Tags van Technorati:

Last update: 26-11-2011

Tuesday, September 5, 2006

Stel uw eigen zoekmachine samen op het Internet

Het internet herbergt een grote diversiteit aan zoekinstrumenten waarvan de zoekmachines de meest bekende zijn. Zoekmachines maken het mogelijk om snel en effectief te zoeken naar informatie in de wereldwijde webruimte. Een zoekmachine is een website op het internet waarmee informatie in andere websites kan worden opgezocht.

Het is niet mijn bedoeling om uitgebreid in te gaan op de wereld van de zoekmachine. Er is hierover genoeg informatie te vinden op het internet. Voor een online cursus 'Zoeken op het World Wide Web' kunt u terecht op de website van de Universiteit van Tilburg.

Globaal bekeken zijn de zoekmachines onder te verdelen in twee categoriën: algemene en specifieke. De algemene zoekmachines richten zich op het ontsluiten van het volledige internet, wat echter gezien het aantal beschikbare webpagina's niet mogelijk is. Volgens specialisten kunnen zelfs de grootste zoekmachine slechts 20% van alle webpagina's aan.

De specifieke zoekmachines richten zich op één bepaald onderwerp en zijn dus bedoeld voor een beperkte doelgroep. Als specifieke zoekmachines kennen we onder meer de website zoekmachines, de metazoekmachines en de LASE's.

De website zoekmachines worden voornamelijk gebruikt door webmasters om de eigen website te ontsluiten voor het publiek. Weblogs kunnen tegenwoordig eveneens ontsloten worden door dit type zoekmachine.

De metazoekmachines bieden de mogelijkheid om een zoekactie uit te voeren met behulp van meerdere zoekmachines tegelijk. Daartoe spelen ze de zoekvraag door aan andere zoekmachines en ordenen nadien de resultaten. Zo'n metazoekmachine is Zoekprof. Zoekprof helpt de internetgebruiker ook met informatie over slim zoeken op het internet.

LASE's zijn niet bij iedereen bekend. LASE is een acroniem voor 'Limited or Local Area Search Engine' en het is een zoekmachine die alleen geselecteerde websites over een bepaald onderwerp indexeren en doorzoeken. Zoeken met een LASE geeft een nauwkeuriger zoekresultaat omdat een LASE een specifiek informatiedomein bestrijkt. Het domein wordt door de websitemaster of contentowner zelf samengesteld. Er zijn twee benaderingen: contextuele en website.

Contextueel houdt in dat de websitemaster door middel van sleutelwoorden de zoekresultaten kan beïnvloeden. Vaak worden deze sleutelwoorden toegevoegd aan de zoekopdracht die de gebruiker geeft.

In de website benadering kan de webmaster aangeven welke website wel of niet doorzocht moeten worden. Dit doet hij door het opvoeren van de URL's van de betreffende websites. Hij kan daarnaast meestal ook websites gericht op volwassenen uitsluiten.

Webmasters doen er goed aan een LASE aan te bieden op hun website. Een goed opgezette LASE kan ook de informatie op aanverwante websites ontsluiten en daarmee meer bezoekers trekken dan het aanbod op de eigen website.

De komende tijd zal ik in een aantal 'bloarts' (weblogartikelen) enkele zoekmachines welke vallen onder de categorie LASE onder de loep nemen en uitgebreid toelichten. Hopelijk kunt u hiervan goed gebruik maken en plaatst u in de toekomst zelf zo'n zoekmachine op uw website.

Wilt u meer weten over de situaties van zoekmachines in het recht lees dan maar eens de oratie 'over de plaats van zoekmachines in het recht' van Nico van Eijk, bijzonder hoogleraar in het Media- en Telecommunicatierecht aan de universiteit van Amsterdam. “Het proces van verzamelen en beschikbaar stellen van informatie wordt gekenmerkt door veel subjectieve elementen, samengevat onder de noemer manipulatie.”

Tags van Technorati:

Last update: 26-11-2011

Friday, September 1, 2006

Gratis Hotspots, altijd toegang tot het internet

Op elk moment, waar u ook bent, toegang tot het internet is voorlopig een droom voor heel wat internetgebruikers onder ons. Behalve voor zij die zich een Hotspot account kunnen veroorloven. Maar niet voor lang meer als de nieuwste trend zich doorzet.

Het bedrijf free-hotspot.com bouwt in een rap tempo aan de grootste Europese internetgemeenschap (community) van gratis draadloos internetgebruikers. Daartoe is een pan-Europees programma gelanceerd om Wi-Fi gratis beschikbaar te maken in cafés, hotels, pubs, restaurants, winkelcentra en andere openbare ruimten. In het kader van dit programma biedt free-hotspot.com de apparatuur en deskundigheid om een gratis Hotspot te exploiteren, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt voor de exploitant.

Het geld wordt verdiend met reclame. Internetters krijgen na het inloggen een zogeheten 'intromercial' te zien, dat kan een streaming video zijn van maximaal vijftien seconden of een interactieve advertentie. Daarna kan men het internet op. Het tweede moment waarop men geconfronteerd wordt met reclame, is als men van de ene website naar de andere surft.

Free HotSpot gaat het met zijn op advertentie-inkomsten gebaseerde service direct opnemen tegen betaalde hotspot diensten zoals die van KPN en T-Mobile.

Het bedrijf stelt bovendien een handige directory met gratis HotSpots ter beschikking in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Bent u nu ook benieuwd waar zich gratis HotSpots bevinden in Nederland of bij u in de buurt. Naast de website van free-hotspots.com is er in Nederland de website Hotspotsvinden.nl waar u een overzicht van alle beschikbare hotspots kunt vinden.

Gerd-Jan de Leeuw, een masterstudent Technische Bestuurskunde aan de TU Delft, is de website WiFivergelijker.nl gestart om de ondoorzichtige markt van hotspots overzichtelijk en gestructureerd in kaart te brengen. Neem eens een kijkje op deze website en zoek naar de gratis hotspots bij u in de buurt.

Tags van Technorati:

Last update: 26-11-2011