Het project “Application Bus for InteroperabiLITy In enlarged Europe SMEs” (ABILITIES) is/was een onderdeel van het Sixth Framework programma van de Europese Commissie. Het project was gestart in januari 2005 en kende een looptijd van 2 jaar. Het project had als voornaamste doel het onderzoeken, ontwerpen en ontwikkelen van oplossingen voor het verbeteren van de interoperabiliteit in het bestel-tot-facturatie proces (order-to-invoice procurement cycle).
Ik zal hierna het ABILITIES project verder toelichten maar voor meer informatie kunt u terecht op de website ViewZone.org onder ABILITIES.
Het ABILITIES project richtte zich op de Interoperabiliteit tussen kleine en middelgrote bedrijven in de minder ontwikkelde landen en de minder technologie gedreven industriesectoren. Bedrijven en partners uit Duitsland, Hongarije, Slovenië, Rusland, Lithouwen, Roemenië, Turkije en Italië waren betrokken.
Analyse van de problematiek van Enterprise Interoperabiliteit leidde tot de identificatie van twee focusgebieden - interoperabiliteitslagen (interoperability levels):
- de ontwikkeling van een innovatieve architectuur voor de realisatie van Interoperabiliteit met ondermeer intelligente adaptieve bedrijfsdocumenten en integratie van state-of-the-art languages en standaarden voor Business Process Management en Service Orchestration
- de definitie van Intelligente en Adaptive UBL bedrijfsdocumenten voor de kleine en middelgrote bedrijven in het uitgebreide Europa
Het voorstel was om een gemengde architectuur te ontwikkelen die voor uitwisseling van documenten de voordelen combineert van message-based Service Oriented Architectures en van intelligente systemen.
Functionaliteit van ABILITIES
De ABILITIES architectuur voorziet in een aantal functies waarmee de onafhankelijkheid en autonomie van elke deelnemer wordt gegarandeerd.
Ondermeer volgende functies zijn voorzien:
- Configuration Module (Module voor de configuratie van samenwerking)
Voor de communicatie tussen bedrijven zijn de gegevens van de inkooporder en het definiëren van specificaties van goederen en diensten belangrijk. Wanneer standaard samenwerkingsverbanden of -configuraties niet meer volstaan of ontoereikend zijn dan kan met deze functie gedefinieerd worden in welke gevallen een sessie gestart moet worden tussen twee bedrijven voor het afhandelen van openstaande kwesties.
- Negotiation Rules Engine
Elk bedrijf kan haar algemene regels vastleggen en de speciale regels die gelden voor sommige partnerbedrijven.
- Process Designer
De applicatie ondersteunt het ontwerpen en beheren van bedrijfsprocessen via een Process Designer Module.
Via deze module kunnen procesmodellen gedefinieerd, onderhouden en grafisch weergegeven worden.
- Collaboration Configuration Manager
Via de Configuration Manager kunnen partijen verschillende vormen van samenwerking inregelen en inplannen.
Het hart van de ABILITIES architectuur
Het hart van de ABILITIES architectuur is de ABILITIES Interoperability Bus (AIB), gerealiseerd op basis van een Open Source Enterprise Service Bus (ESB). Alle componenten die de interoperabiliteit tussen samenwerkende bedrijven ondersteunen worden gekoppeld aan deze ESB zoals aangegeven in onderstaande figuur.
Een ESB heeft als voornaamste taken Messaging, Transformation en Routing. Daarvoor beschikt een ESB over drie centrale eigenschappen:
1) een Message Oriented Middleware (MOM),
2) connectiviteit gebaseerd op Web Services
3) XML- en SOAP-Messaging and Routing
Voor de Enterprise Service Bus is in het ABILITIES project uitgegaan van Apache ServiceMix. Apache ServiceMix is een Enterprise Service Bus (ESB) die de functionaliteit van Service Oriented en Event Driven Architectures combineert.
Belangrijk gegeven is dat het ABILITIES project uitgaat van de OASIS UBL specificaties voor het uitwisselen van bedrijfsdocumenten tussen afzender en ontvanger. Daarmee bevestigd UBL nogmaals vrij algemeen geaccepteerd te zijn als berichtenstandaard binnen Europa.
Volgens de informatie die ik verder kon vinden heeft het ABILITIES project niet geleid tot een oplossing die daadwerkelijk in gebruik genomen is. De opgedane kennis en ervaring wordt wel weer in andere projecten ingezet en/of toegepast ondermeer door het Software Research & Development Center van de Middle East Technical University (METU) in Turkije.
Het architectuurconcept van ABILITIES zou naar mijn mening in de Open Source wereld opgepakt en verder uitgewerkt kunnen worden. Een combinatie met ChainBuilder van BosTech zou tot iets moois kunnen leiden.
Hint: Op de website van CORDIS (Community Research & Development Information Service) kunt u meer informatie vinden over projecten die uitgevoerd worden binnen het Sixth Framework programma van de Europese Commissie.
Last update: 3-12-2011
No comments:
Post a Comment