Visit our main site www.danga.biz

Thursday, January 1, 2009

Installeer een Apache Web Server op uw computer

Reeds een aantal jaren maak ik gebruik van een WordPress weblog (blogsome.com). Het is een vrij stabiele omgeving maar biedt niet alle functionaliteit van WordPress. Daarom heb ik besloten om over te stappen op een andere provider. Deze provider biedt naast WordPress ondermeer een Content Management System (CMS) en een webshop.

Dat maakt het interessant omdat ik recent de vraag kreeg te onderzoeken welke Open Source webshops en ERP/CRM applicaties draaien onder een Apache HTTP Server en deze te evalueren. Het doel is om een portfolio van Business applicaties samen te stellen voor kleine en middelgrote bedrijven.

Een zoektocht op het internet heeft heel wat ERP/CRM en webshop toepassingen opgeleverd die ontwikkeld zijn in PHP waaronder:
- Blue ERP van het bedrijf Mitja uit Australië. Kenmerkend is dat deze ERP applicatie draait onder eGroupWare.

- project ERP is een ERP applicatie ontwikkeld voor eGroupWare

- CK-ERP welke eveneens onder eGroupWare draait

- ComUnion ERP

- FrontAccounting

Het aantal webshop dat ontwikkeld zijn met PHP is eveneens uitgebreid:
- PrestaShop eCommerce Solution

- eZ Publish eCommerce

Gelijktijdig met het installeren en bekijken van de laatste versie van WordPress ga ik deze toepassingen uitgebreid bestuderen en beschrijven. Voordat ik echter hiermee kan starten moet ik een Apache HTTP Server installeren. De installatie van de Apache HTTP Server en andere aspecten die daarbij komen kijken zal ik hieronder verder toelichten.

Downloaden van Apache HTTP Server
Ga naar de website van de Apache HTTP Server Project en download de laatste stabiele versie (op dit moment versie 2.2.11). De Apache HTTP Server Software is beschikbaar in een aantal versies voor Windows: Win32 Source versie, Win32 Binary without crypto en Win32 Binary including OpenSSL 0.9.8i (MSI Installer).

Installatie van Apache HTTP Server Win32 Binary
De binaire versie zonder cryptografie ga ik installeren. Dubbelklik op het installatiebestand voor het openen van het welkom-scherm.

Klik op de knop Next en in het dialoogscherm License Agreement accepteer de licentievoorwaarden.

In het volgende scherm krijgt u meer uitleg over de Apache HTTP Server.

Klik op de knop Next en vul de volgende velden in:
Network Domain:
Server Name: 127.0.0.1 of localhost
Administrator's Email Address

Vink de optie for All Users ... aan en klik op de knop Next.

Hint: Wanneer u for All Users aanvinkt onder Windows XP dan zal Apache automatisch starten als Windows opstart en in de achtergrond beschikbaar zijn.

Selecteer in het dialoogscherm Setup Type de optie Custom en klik op de knop Next.

Als u het Setup Type Custom selecteert kunt u in het volgende scherm aangeven in welke directory de software geïnstalleerd moet worden.

Ik heb de directory aangepast via de knop Change en het pad C:\ProgramFiles\Apache Software Foundation\Apache2.2\ opgegeven.

Klik op de knop Next en u bent klaar om de installatie te starten.

Klik op de knop Install.

U kunt nu de voortgang van de installatie volgen.

Wanneer de installatie klaar is klik op de knop Finish.

Onder Windows zal Apache nu automatisch gestart worden zoniet ga naar Start -> Programma's -> Apache HTTP Server 2.2.3 -> Control Apache Server -> Start Apache in Console.

Start nu een web browser en controleer of Apache draait door de URL: http://localhost/ in te voeren. Als alles goed gaat krijgt u de melding It works in uw browser.

In de system tray van uw computer ziet u het ikoon Apache Service Monitor. Met de Apache Service Monitor kunt u ondermeer de Web Server stoppen en starten.

Aanpassen van de directory (document root) voor al de server-bestanden
Standaard worden alle documenten opgeslagen in de directory C:\ProgramFiles\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\. De folder htdocs is de document root voor al de server-bestanden. Dit is de plek waar de HTML-bestanden en (later) de PHP-bestanden worden opgeslagen zodat deze door de web browser gezien kunnen worden.

Deze directory kunt u in het configuratiebestand httpd.conf wijzigen naar de directory waar u de bestanden wilt hebben . Het configuratiebestand kunt u vinden in de directory C:\ProgramFiles\Apache Software Foundation\Apache2.2\conf\.

Zoek in het configuratiebestand de regel met DocumentRoot “C:/ProgramFiles/Apache Software Foundation/Apache2.2/htdocs” en verander dat in DocumentRoot “C:/DataFiles/apache-server”.

U moet eveneens zorgen dat de rechten van deze directory goed staan anders krijgt u de melding You don't have permission to access / on this server apache documentroot wanneer u Apache opnieuw opstart en naar de URL: http://localhost/ gaat.

Instellen toegangsrechten tot de document root
De default access voor de directory / is gedefinieerd voor alle bestanden in de directory-structuur in het configuratiebestand. De toegang is standaard geblokkeerd voor alle bestanden via de regel.

Voor de nieuwe document root (DocumentRoot “C:/DataFiles/apache-server”) moet u de rechten juist instellen als volgt:

Belangrijk is het toekennen van volgende autorisaties aan de document root:
Order deny,allow
Allow from all

Wijzigen index.html bestand welke getoond wordt
Kopieer nu het bestand index.html van de directory C:\ProgramFiles\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\ naar de document root folder en wijzig de inhoud van het bestand. Vervang de tekst It works! door de tekst Apache Server directory.

Vervolgens moet u Apache herstarten via Start > Programma's > Apache HTTP Server 2.2.11 > Control Apache Server > Restart.

Wanneer u Apache opnieuw opstart en naar de URL: http://localhost/ gaat krijgt u de nieuwe tekst te zien.

Andere alternatieve Web Servers
Er zijn naast Apache HTTP Server een aantal alternatieve web servers die u zou kunnen overwegen.

- Lighttpd (“lighty”) is oorspronkelijk ontwikkeld door de Duitse MySQL programmeur Jan Kneschke

Tags van Technorati: ,,,

Last update: 3-12-2011

No comments:

Post a Comment