Visit our main site www.danga.biz

Sunday, January 4, 2009

Installatie van XAMPP onder Windows

Wanneer u een Apache HTTP Server met MySQL en PHP wilt installeren op uw computer dan kunt u de all-in-one package XAMPP van de Apache Friends downloaden. De Apache Friends is een project geïnitieerd in de lente van 2002 door Kai 'Oswald' Seidler en Kay Vogelgesang. Het project Apache Friends richt zich op de promotie van de Apache web server door het aanbieden van een geconfigureerde en eenvoudig te installeren Apache distributie met de naam XAMPP.

De volledige XAMPP distributie bevat naast de Apache web server ondermeer een aantal standaard software-componenten zoals PHP & PEAR, Perl, phpMyAdmin, OpenSSL, MySQL, SQLite. Naast een volledige distributie van XAMPP is er eveneens een lichte versie, XAMPP Lite, bestaande uit Apache, PHP, MySQL, phpMyAdmin, OpenSSL en SQLite.

Het voornaamste doel van de Apache Friends was om ontwikkelaars snel vertrouwd te maken met de wereld van de Apache web server. Voor commerciële of productiedoeleinden is XAMPP daarom minder geschikt met name omdat weinig aandacht is besteed aan beveiligingsaspecten. Zo is ondermeer niet voorzien in een wachtwoord voor de MySQL administrator en is de MySQL daemon  toegankelijk via het netwerk. Met de XAMPP Security Console kunt u wel wachtwoorden voor de MySQL administrator en de XAMPP directory instellen alsook de authentificatie voor PhpMyAdmin.

Er zijn vier versies/distributies van XAMPP beschikbaar:
- XAMPP voor Linux
- XAMPP voor Windows
- XAMPP voor Mac OS X
- XAMPP voor Solaris

Het grote voordeel van XAMPP is dat u alleen één van deze distributies hoeft te downloaden en uit te pakken naar een folder op uw computer. Daarna kunt u XAMPP opstarten zonder dat u verder een installatieroutine moet uitvoeren.

De Windows distributie bestaat uit Apache, MySQL, PHP + PEAR, Perl, mod_php, mod_perl, mod_ssl, OpenSSL, phpMyAdmin, Webalizer, Mercury Mail Transport System for Win32 and NetWare Systems v3.32, Ming, JpGraph, FileZilla FTP Server, mcrypt, eAccelerator, SQLite, en WEB-DAV + mod_auth_mysql.

Meer informatie over de installatie van XAMPP voor Windows kunt u terugvinden op de website van de Apache Friends. Klik daarvoor bovenaan de webpagina op de knop XAMPP en selecteer de optie XAMPP for Windows of ga rechtstreeks naar de webpagina XAMPP-Windows

Installatie van de XAMPP voor Windows
Download XAMPP via de webpagina XAMPP for Windows.

Open het zip-bestand en kopieer de folder xamp naar de folder C:\ProgramFiles\.

Wanneer u XAMPP in deze folder installeert moet u nog het bestand setup_xampp.bat uitvoeren. Dit programmaatje zorgt ervoor dat alle paden in de configuratie worden goedgezet. Standaard wordt ervan uitgegaan dat XAMPP onder C:\ is geïnstalleerd.

Let op: Wanneer u reeds een MySQL server hebt draaien is het verstandig om deze te verwijderen. Ik heb geprobeerd XAMPP te installeren met een bestaande MySQL server maar het opstarten van MySQL geeft dan zoveel problemen dat het beter is om de bestaande te verwijderen.

Ga nu naar de folder waarin u XAMPP hebt geïnstalleerd en start het bestand xampp-control.exe.

Het XAMPP Control Center geeft een overzicht van de geïnstalleerde modules en maakt het mogelijk om deze individueel op te starten. Als eerste zal ik de Apache web server starten door op de knop Start te klikken naast de module Apache.

Wanneer de Apache web server wordt gestart krijgt u waarschijnlijk het verzoek van Windows om blokkering van de verbinding op te heffen. Nadat de Apache web server is gestart open een webbrowser en ga naar de URL: http://localhost/.

U ziet nu de XAMPP startpagina.

Klik onderaan op de taal van uw keuze en u gaat naar de webpagina XAMPP for Windows. Hier kunt u de status van de Apache web server opvragen via de optie Status in de linkerkolom.

Start nu de MySQL server via de XAMPP Control Center.

Ga naar de XAMPP Control Center en klik op de knop Start naast de module MySQL voor het starten van MySQL.

Ga naar uw webbrowser en klik opnieuw op de knop Status. U zult nu zien dat MySQL is geactiveerd.

Via de XAMPP Security Console kunt u de veiligheidsinstellingen van uw XAMPP installatie controleren. De onderdelen van uw installatie die worden gecontroleerd zijn:
- de XAMPP beheeromgeving / directories
- het wachtwoord van de MySQL administrator (hoofdgebruiker - root)
- het wachtwoord van de PhpMyAdmin
- de FTP server
- PHP server
- POP3 server

Ga naar uw webbrowser en klik op de knop Security en bekijk de 6 onderdelen van uw XAMPP installatie. U kunt vanuit de Security Console het wachtwoord voor de MySQL administrator en de XAMPP directory intellen alsook aangeven welke verificatiemethode (http of cookie) gebruikt moet worden om de identiteit van de PhpMyAdmin gebruiker te controleren (authentificatie).

Zorg eveneens voor de installatie van een goede Firewall voordat u XAMPP als productieomgeving gaat gebruiken.

Websites waar u meer adviezen kunt vinden zijn ondermeer:
Op de website van WHELP vindt u meer adviezen over het installeren van XAMPP.

Alteratieve all-in-one Apache distributies
Naast XAMPP is er eveneens een andere volledige Apache distributie beschikbaar voor Windows: - WampServer bestaande uit Apache, MySQL en PHP.

Tags van Technorati:

Last update: 29-11-2011

No comments:

Post a Comment